Projectomschrijving

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945; beleef de vrijheid!

Uit de geschiedenis ontstond in Groesbeek, vlakbij Nijmegen, een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Bevrijdingsmuseum. In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Wij zijn er trots op dat wij al jarenlang betrokken zijn bij het museum met het ontwikkelen van de wisselexpositie met uiteenlopende onderwerpen.

Vraag
Ontwikkel de vormgeving van de wisseltentoonstelling met als onderwerp: de 100e 4-daagse van Nijmegen. Breng daarbij in beeld welke rol deze 4-daagse speelde voor veel mensen tijdens en na de oorlog. De expositie moet zowel buiten als binnen het museum getoond worden.

Oplossing
Doordat de expositie rondom het museumterrein getoond gaat worden is het belangrijk dat de beelddragers tegen een stootje kunnen. Er is gekozen voor een zuil van aluminium buizen. Door slim gebruik te maken van mobiele vlaggenmasten en bijbehorende verzwaring zijn degelijke zuilen neergezet die tegen een stootje kunnen.

Resultaat
Qua vormgeving is gekozen om het Vierdaagse Kruisje wat wandelaars ontvangen bij de finish te gebruiken als beeldmerk. Van oudsher zijn de traditionele vierdaagse kleuren oranje en groen. Deze kleuren staan centraal binnen de vormgeving van de expositie. In combinatie met het gras waar de zuilen op komen te staan is een mooi geheel ontstaan.

sfeerfoto buiten van exposititie Op Vrije Voeten
sfeerfoto buiten van exposititie Op Vrije Voeten
introscherm van exposititie Op Vrije Voeten